Bekännelser, Skrivprojekt

Tur eller skicklighet?

Det finns ett uttryck som lyder ungefär så här: Ju mer jag övar desto mer tur har jag.

Jag har hört det här uttrycket användas i en rad olika sammanhang, till exempel inom idrott men oftast inom musik. Att de som når framgång har haft tur som nått sin framgångsrika status. Jag har även hört det här uttrycket användas om författare. Att det är turen som ligger bakom framgången.

Men är det verkligen tur de har haft och var kommer skickligheten in? Tycker man verkligen att de har haft tur, eller menar man något annat?

Vad tycker du?  Lämna gärna en kommentar.

Kanske beror det på vad man lägger för betydelse i orden Tur och Skicklighet?

För mig betyder Tur i grund och botten att något inträffar som man inte har kontroll över. Det spelar ingen roll vem du är och vad du kan, det är tillfälligheter som avgör. På samma sätt betyder Skicklighet i grund och botten att det spelar roll vad du kan. Att det är något man kan arbeta med och förbättra. Något man alltså har kontroll över. Sedan finns naturligtvis en mängd nyanser på tur och skicklighet, men det jag vill säga är att jag är övertygad om att bakom varje framgång ligger massor av hårt arbete.

Men det skadar förstås inte att ha lite tur också. Det ena behöver inte utesluta det andra och en bra mix av båda är väl aldrig fel. Jag har precis haft  tur när det gäller möjligheten att nå mitt stora mål, då den ursprunglige vinnaren i Litteratursalongens författarcoach-tävling blev tvungen att tacka nej till priset. Turen har gett mig en knuff mot mitt mål. Det som återstår nu är att jobba med Skickligheten 🙂

2 reaktioner till “Tur eller skicklighet?”

  1. Jag gillar det uttrycket, vet inte om jag stött på det förut. Det ska jag ta med mig. Det visar ju att turen är beroende av skickligheten. Så är det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s