Bekännelser, Skrivprojekt

Hur går det (till) egentligen?

Ja, visst undrar man ibland (ganska ofta) hur det egentligen går (till) när författare jobbar? Jag vet att i alla fall jag undrar det (förmodligen) lite för ofta.  När man sitter på läktaren och tittar på verkar det som om allt bara flyter på, som ett välsmort maskineri. Och sedan är det förstås så, att det är när det går som trögast för mig, som jag hänger mest på Facebook och det är också då jag läser flest uppdateringar om det välsmorda maskineriet. Ingen bra kombination.

Så hur gör man då för att få ett eget välsmort maskineri?

Jag skulle tro att antal vägar dit är lika många som det finns författare, men för mig vände det när jag började använda mig av synopsis.

Förut skrev jag bara på. Jag fick en idé, hade allt i huvudet och skrev så länge det räckte. Oftast runt hundra sidor, ibland längre, ibland kortare. Sedan tog det tvärstopp. Alltså, jag menar verkligen Tvärstopp. Jag har många påbörjade romaner i datorns skrivbordslåda.

Vändningen kom när jag gick en internetkurs för Leffe Delo på Skrivsidan för ett par år sedan. En av uppgifterna var att vi skulle skriva ett kapitelsynopsis. Jag kan ärligt säga att för mig var det den svåraste uppgiften på hela kursen. Jag satt nog mest bara och stirrade rakt fram. Väldigt länge. Men jag fick till ett till slut!

Av Magnus på Litteratursalongen har jag fått en annan typ av synopsis. Ett som tar upp de ”saker” som hela romanen vilar på. En bra och nödvändig ögonöppnare för att lyckas få ihop allt till en läsbar bok 🙂 Just nu jobbar jag på att lära mig använda det här mer övergripande synopsis på ett bra sätt.

För även om det kan tyckas stå klart och tydligt hur man ska göra, så tar det ändå ett antal vändor innan man hittar ”rätt” 🙂 Men det är helt klart värt tiden det tar. I ett synopsis står klart och tydligt vad som ska hända och då är det ju bara att skriva! Skrivkrampen kanske inte blir ett minne blott, men det blir i alla fall en sällsynt gäst. Att det sedan dyker upp andra saker som sätter käppar i det välsmorda maskineriet kommer andra blogginlägg att handla om 😉

Jag kommer såklart också att återkomma till hur jag jobbar med synopsis, både kapitelsynopsis och det övergripande. Som avslutning idag vill jag bara säga att för mig går arbetet med romanen framåt som ett välsmort maskineri. Håller du också på att skriva ett manus av något slag? Dela gärna med dig hur det går.

Glöm inte att följa bloggen. Klicka på prenumerera-knappen till höger så får du ett mejl varje gång jag postar ett inlägg. Du kan också gilla min Facebooksida . Då missar du inte heller några inlägg.

6 reaktioner till “Hur går det (till) egentligen?”

 1. Hej Åsa

  Fin blogg! Lycka till med skrivandet. Det stämmer att det finns minst lika många sätt att skriva som det finns författare. Jag skriver på många olika sätt beroende på vilken typ av bok jag skriver. Insåg idag att jag håller på med min 39:e bok. Det känns mäktigt!

  Lycka till med skrivandet. Tro på dig själv och skriv det du brinner för att berätta, då kommer du långt!

  Kram Kim 😀

  Gilla

  1. Tack, Kim! Vi sågs på Bokmässan, vet inte om du kommer ihåg det 🙂 (Man träffar mycket folk på bokmässan.)
   39 böcker! Det är imponerande. Och spännande att du skriver på olika sätt beroende på vilken typ av bok du skriver. Eftersom jag brinner extra mycket för kärlekshistorier så är det troligt att det kommer att finnas en sådan med i alla böcker jag skriver, oavsett genre 🙂

   Gilla

   1. Nej, tyvärr kommer jag inte ihåg att jag träffade dig. Hade kristallsjukan och mådde urdåligt. Kämpade för att hålla mig uppe och igång. Minns inte så värst mycket av bokmässan faktiskt.

    Härligt! Skriv på!

    Kram Kim 🙂

    Gilla

 2. Hej Åsa,

  Kul att läsa om hu du jobbar med synopsis. För mig var det också en vändpunkt. Jag hittade dit via sökande på internet och fann någonting som kallades storyboard. Jag vet inte om det är någon skillnad, det är nog bara ett engelskt/ amerikanskt namn på samma sak. Men jag fortsätter att kalla det storyboard, för jag ser framför mig en stor tavla för min historia, där jag klipper, klistrar och flyttar om. Och jag öppnar det nästa lika ofta som själva manuset. Det skall bli spännande att höra mer om hur Magnus version med ”saker” fungerar 🙂

  Allt gott,
  Håkan

  Gilla

  1. Ja, visst är det bra med synopsis! Jag jobbar en del med storyboard när jag skriver på mina barnboksmanus. Fast jag kör varianten med papper i A3 storlek och postit-lappar. Har du hittat något bra program som man kan använda i datorn?

   Gilla

   1. Såg att jag missat din fråga om program för storyboard/ synopsis – det har jag tyvärr inte. Jag kör i Word, men med automatisk numrering på kapitlen, så att numrena följer med när jag ändrar (för det gör jag 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s