Bekännelser, Skrivprojekt

Den viktiga vilan

I det allra första inlägget här på bloggen gav jag en mycket kort lista, bara två punkter (läs det inlägget här). Den första punkten går att dela in i (förmodligen) hur många underpunkter som helst, men det känns onödigt att ta så mycket tid från skrivandet bara för att skriva den listan. Jag nöjer mig med några färre punkter och dessutom bara en i taget, idag:

  • Den viktiga vilan

Alla som håller på med någon form av idrott, eller som tränar för att hålla igång, vet hur viktigt det är att vila. Att skriva bok är inget undantag. Vilan är precis lika viktig här. Och nu är det kanske inte främst fingrarnas vila från tangentbordet jag tänker på 😉 utan att manuset får vila.

När jag skriver går jag oftast helt och hållet upp i texten. Jag försvinner in i min skrivarbubbla, till mina karaktärer och miljöer och blir en del av det. Jag skriver och ändrar, tar bort och lägger till. Vissa delar av manuset faller på plats, andra inte.

Och det är här vilan kommer in. Att man lägger ifrån sig manuset helt och hållet ”ett tag”. Hur länge beror på hur länge som behövs (för att använda en lagom luddig klyscha). Ibland räcker det med en dag, ibland behövs en vecka eller en månad. Ibland längre än så. Det är under vilan som saker och ting oftast faller på plats. När man tar ett steg tillbaka och blir en betraktare av manuset, inte en del av det. Vila behövs både när manuset skrivs och när det redigeras.

Mitt manus är på väg in i en ny viloperiod nu när testläsarna ska få säga sitt. När jag plockar upp det igen efter testläsningen kommer jag att se texten med delvis nya ögon. Vilan har den effekten. Det är nästan magiskt 🙂 Mina nya ögon på texten innebär nya förutsättningar att göra den så bra som jag bara kan och på så sätt öka mina chanser att nå den andra punkten på listan 🙂

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s