Bekännelser, Skrivprojekt

Olika typer av testläsare och hur många ska man ha egentligen? (testläsning del 3)

Nu var det länge sedan det var en lista på bloggen! Och ja, jag tjatar på ganska mycket om testläsning och testläsare just nu 🙂 Dagens lista ägnas därför åt några av de olika typer av testläsare som (jag tycker) finns:

  • Målgruppsläsaren
  • Proffsläsaren
  • Expertläsaren
  • Den vanlige läsaren
  • Kompisläsaren
  • Återfallsläsaren

Målgruppsläsaren är förstås en läsare ur bokens tänkta målgrupp, en person som läser boken och sedan tycker till om det du vill att den ska tycka till om, medan Proffsläsaren är en som får betalt, till exempel en Lektör. Nu kanske inte alla håller med om att en Lektör är en testläsare, men det är ändå en person som ska läsa ens manus och sedan tycka till om det. Så i alla fall idag får Lektören vara med på listan. Expertläsaren är den som har som uppgift att se till att alla fakta och detaljer ”och sånt” man letat fram används på rätt sätt. Den vanlige läsaren är helt enkelt en person som gillar att läsa böcker. Det behöver inte vara någon i målgruppen, bara en person som gillar att läsa och som sedan kan tycka till om boken utifrån vad du vill att den ska tycka till om. Kompisläsaren är när din kompis läser. De här läsarna är ofta bra för egot ( i alla fall i mitt fall 😉 ) eftersom de kanske mest av allt är förvånade över att Du har lyckats få till en hel bok! (i alla fall i mitt fall 😉 ) Återfallsläsaren är den läsare som får förmånen att läsa manuset flera gånger. Kan vara vilken som helst på listan. Återfallsläsarens viktigaste uppgift är att tycka till om förändringarna som skett sedan de läste manuset senast.

Tidigare har jag mest använt mig av Den vanlige läsaren och Kompisläsaren, men för Bekännelser har jag lyckats få tag på minst en av varje på listan, om man räknar in båda versionerna som har varit ute för testläsning. Det ska bli mycket spännande att se vad de olika testläsarna tycker. Kommer de att tycka helt olika, eller kommer de att ta upp samma saker?

Så hur många testläsare ska man ha? Finns något svar det? Det kan vara bra att ha ”ett gäng” testläsare, eftersom man då får in flera åsikter om manuset. Men man ska också ta vara på allt man får in och om alla tycker olika kanske man inte alls blev hjälpt av testläsningen. Man får i och för sig veta att saker och ting inte fungerar i boken, men kanske inte i vilken riktning man ska gå efter testläsningsrundan. Det bästa är nog att prova sig fram och hitta något som fungerar för just mig.

Jag har gått på linjen att ha några få – men bra – testläsare och alltså försökt hitta några som jag tror kan ge ett ärligt och uppriktigt omdöme om manuset, utifrån det jag vill ha en åsikt om. På så sätt tror jag att jag kommer att få bra kritik som jag kan använda mig av i mitt fortsatta redigeringsarbete, även om det totala antalet testläsare inte är så högt. Om den här strategin är lyckosam får jag veta tids nog.

Hur ser din lista på Testläsare ut? Vilka testläsare använder du dig av? Hur många testläsare har du?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s