Bekännelser, Skrivprojekt

När man kallar in experterna

I Bekännelser finns inte bara kärlek, den är också fylld med hästar och hockey! Hästarna har jag hyfsad koll på, eftersom jag ridit och tävlat en del själv. Hockeyn är det sämre ställt med. Jag har följt Tre Kronor i VM och OS och tyckt att det varit kul att titta på de matcherna på TV. Och ungefär där upphör mina kunskaper om hockey.

Jag har fått göra en hel del research både för den del i boken som handlar om hästar, men framförallt om den del av boken som handlar om hockey. Min kontakt på Östersunds ishockeyklubb har tålmodigt svarat på alla mina miljarders frågor. Jag vågar inte ens tänka på hur många mejl jag skickat. För mina vänner och bekanta inom hästeriet har det varit lugnare med frågandet och mejlandet (de hejar fortfarande 😉 )

Att man gör research inför och under skrivandet av en bok är ju inte så konstigt, men man vill ju också veta om det man samlat på sig och använt i boken, används på ett bra och trovärdigt sätt. Vanliga testläsare kan bidra med mycket, men vissa saker är svåra att tycka till om, om man inte har egen erfarenhet av det. För att få svar på sådant kan man använda sig av expertläsare. Deras främsta uppgift, förutom att läsa hela boken,  är alltså att kontrollera de bitar i en bok som handlar om just det de är experter på. I Bekännelser handlar de här bitarna alltså om hästar och hockey.

Hur har jag då lyckats? Har jag fått till alla fakta, alla detaljer, alla dialoger, miljöer och allt annat som hör till hästarna och hockeyn i boken? Är Malin och Johan i Bekännelser trovärdiga i sina roller? Förmodligen inte till hundra procent (än) 🙂 och för att få veta vad som saknas har jag tre expertläsare som läser Bekännelser just nu.

Dels har vi Sofie som har full koll på det här med hästar och utbildningar och tävlingar. Och inte bara det, hon har dessutom gjort ungefär samma resa i verkliga livet som Malin i Bekännelser vill göra. Och har sin häst uppstallad i samma stall som Malin har. Så vem kan bättre granska Malins roll än Sofie? Förmodligen ingen 🙂

 

12660282_10153548023793425_1921799512_n

Sofie och Chill Out en dimmig tävlingsmorgon. Foto: Matilda Persson

 

Sedan har vi Isak och Andreas som till vardags går på hockeygymnasiet i Östersund och spelar i Östersund IK’s J20-lag. De befinner sig alltså på precis samma plats som Johan gör! Om det är några som kan kontrollera om jag fattat rätt när det gäller hockeyn så är det de två 🙂

 

unnamed

Isak, omutlig målvakt i ÖIK J20. Foto: Lasse Klint

 

Som expertläsare kan det därför vara så att man läser en bok av en enda anledning: Att man kan mycket om ett ämne som boken tar upp.  När man själv väljer bok, skulle man kanske inte ha valt just den boken. Målgruppen för Bekännelser är Tjej – 17 år och det är väl kanske så att ingen av mina expertläsare direkt tillhör målgruppen.

 

IMG_3712

Andreas, svårforcerad back i ÖIK J20. Foto Lasse Klint 

Jag vill därför rikta ett stort TACK till Sofie, Isak och Andreas som alla tre, utan att tveka, sa Ja till att läsa Bekännelser när de fick frågan. Jag ser mycket fram emot att få ta del av era ärliga och uppriktiga åsikter 🙂

 

(Alla tre har godkänt att medverka i det här inlägget med både namn och bild)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s