Bekännelser, Skrivprojekt

Det här med att skriva en bok

Ja, precis som rubriken säger. Det här med att skriva en bok. Är det en kunskap man föds med? Eller är det något man kan lära sig?

Jag hävdar bestämt att det är något man kan lära sig. Det är ett hantverk som man kan förfina och bli bättre på. Precis som inom till exempel idrotten kan man ha mer eller mindre talang för sin idrott, eller som i det här fallet – att skriva. Men bara talang räcker inte för att nå framgång. Man måste förvaltar sin talang också.

För att ta ett exempel från verkliga livet. Jag cyklar downhill. Jag har inte särskilt mycket talang för att cykla överhuvudtaget, men jag har gått ett antal kurser plus att jag cyklar mycket. Numer är jag ändå ganska övertygad om att jag kommer att överleva färden nedför berget, eftersom jag har förvaltat den lilla talang jag hade med att öka på min kunskap. Övning ger färdighet helt enkelt.

Det som ligger närmast till hands att tänka på när det gäller skrivande är kanske att man kan gå skrivarkurser och författarutbildningar. Det finns en mängd olika varianter att välja på, så det gäller att hitta rätt. Att hitta det som passar just mig. Men måste man gå en skrivarkurs för att kunna skriva en bok? Nej, det tycker jag inte att man måste. Men jag tror däremot att man ökar sina chanser att skriva en bra bok om man lär sig det ”skrivtekniska”. Och det kan man lära sig på en kurs.

Jag har gått en en enda skrivkurs. Det gjorde jag för flera år sedan och den gick  via mejl. Den var jättebra och jag lärde mig jättemycket. Jag skulle gärna gå fler kurser, men som för så många andra finns en annan verklighet som pockar på uppmärksamhet och som tycker att man ska vara närvarande där också. Så tidsfaktorn är absolut av betydelse. Därför tycker jag att det är bra att det börjar dyka upp fler kurser som går via mejl. Då kan man göra uppgifterna när man har tid, vilket kanske är klockan elva på kvällen, eller tidigt på morgonen.

En annan sak som jag använt mig mycket av är att Lära av andra. Vi har alla våra favoritförfattare. De som skriver de där böckerna som vi själva önskar att vi kunde skriva. Och egentligen, vad är det som stoppar oss? Ett bra sätt att lära sig skriva är just att lära av andra. Läs dina favoritförfattare med författarglasögonen på. Då får du en helt annan läsupplevelse och lägger märke till saker som du inte ser när du läser med dina vanliga läsglasögon. Till exempel hur hon/han bygger upp sin story. Eller på vilket sätt spänningen byggs upp. Eller hur karaktärerna presenteras. Eller … Ja, ni fattar. Läs och lär helt enkelt.

Nu är det ju inte meningen att man ska kopiera sin favoritförfattare, för originalet är alltid bättre än kopian 😉 Men man kan få bra hjälp på vägen, rent tekniskt, hur man kan bygga upp sin bok och ta den hela vägen från synopsis till förlag.

Ett råd som ges ofta är att läsa mycket och skriva mycket. Det är ett bra råd tycker jag. Och om man kombinerar det med en skrivkurs, även om det ”bara” är via mejl, jag då tycker jag att man har tagit ett stort steg mot att förverkliga sin dröm – att skriva en bok. Jag hade dessutom den stora turen att vinna coachning av Magnus på Litteratursalongen. Han ger inte bara feedback på texten, han kommer också med många bra tips och råd på hur jag kan förbättra mig, rent tekniskt. Lite som att gå en skrivarkurs faktiskt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s