Bekännelser, Skrivprojekt

Research research research

När man ska skriva om något man inte kan får man göra research. Det vet ju alla 🙂 Och i mitt nya skrivprojekt är det precis det här som gäller. En viss mängd research förekommer i alla skrivprojekt, men när man tar sig an ett nytt ämne, blir arbetet med research betydligt mer omfattande.

Jag tänker inte avslöja riktigt än vad mitt nya projekt handlar om, men jag kan avslöja så pass mycket att det handlar om sport. En specifik sport.

Jag kan inte särskilt mycket om den här sporten och för att det här projektet ska kunna bli verklighet måste jag lära mig massor. Jag har aldrig haft ett skrivprojekt tidigare där jag kunnat så lite om det jag tänkte skriva om. Tidigare har jag alltid hållit mig till devisen ”gräv där du står” och det känns både lite skrämmande, men framförallt spännande att ge sig ut i okända marker.

Så vad gör jag just nu då?surf2

Jag försöker läsa in mig så mycket det bara går på den här sporten. Ni vet, läsa artiklar, bloggar, följa utövare av sporten, lära mig regler, titta på sporten och allt annat som finns i och runt omkring just den här sporten. Så jag hänger mycket, ofta och länge på internet. Och som ni alla vet är internet en stor och ganska osorterad plats, så det är inte så lätt att hitta rätt alla gånger. Man får ägna mycket tid åt surfing …

 

När jag läste företagsekonomi fick vi lära oss att bland det dyraste man kan ägna sig åt inom företaget är att samla information. Ni har säkert även hört uttrycket ”tid är pengar”. Jag skulle vilja sätta ett stort fett Sant på båda två, så att som novis inom ett ämne, hänga på internet för att försöka få någon ordning och reda är kanske inte det mest effektiva sättet att göra research.

Men vem har sagt att research måste vara effektivt 😀

Fast lite effektivitet är förstås bra att ha. Och det är där Bollplanket kommer in. Experterna. De som kan sporten. De som jobbar med sporten. De som utövar sporten. De som kan tipsa om bra hemsidor, bloggar och annat material som kan vara bra att läsa in sig på (så man slipper leta igenom hela internet och ändå inte veta om det man hittat är bra eller inte). Men Bollplanket kan också svara på frågor direkt, förklara det man inte förstår, eller ge svaret på den klassiska frågan ”hur känns det”. Ett betydligt mer effektivt sätt att hitta rätt typ av information. (Och betydligt roligare och trevligare också)

Så jag surfar inte bara för tillfället, jag håller också på att samla ihop ett Bollplank.

 

Även om jag hittills mest har ”grävt där jag står”, har jag ändå ägnat mig åt research (fast inte i den omfattningen jag får göra bollplanknu) och en av de trevligare sakerna med att skriva är just allt nytt man får lära sig. Även om ämnen man redan trodde att man kunde jättemycket om.

Jag erkänner att jag var ganska nervös när jag skickade ut frågan om att vara Bollplank till olika personer inom sporten jag ska skriva om. Hittills har jag kunnat använda mig av personer som jag redan känner, men här var det ju frågan om personer jag aldrig träffat, eller personer som jag visste vilka de var – men inte känner. Jag försökte intala mig själv att det värsta som kunde hända var att de sa Nej. Hittills har ingen jag frågat sagt Nej. Tvärtom. Jag är överraskad och otroligt glad av den positiva respons jag fått.

Vilket leder in mig på ännu en bra sak med att vara författare: Alla trevliga människor man får förmånen att träffa och lära känna 🙂

 

Följ bloggen via mejl (länk till höger) eller följ mig på Facebook, så riskerar du inte att missa när jag avslöjar vilken sport det handlar om.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s