Uncategorized

Hej Håkan Lindgren!

Idag är ingen vanlig dag! Idag har jag min första gäst här på bloggen. Och det är ingen mindre än författaren till ”Att raka en Zebra”, Håkan Lindgren!

Håkan och jag lärde känna varandra för några år sedan på skrivarsajten Kapitel 1 och har sedan dess följt och hjälpt varandra på vägen mot att bli utgiven. Håkan nådde det stora målet förra året och jag frågade honom om inte han kunde dela med sig av sina erfarenheter. Något han naturligtvis ville 🙂

Så varsågod, Håkan, bloggen är din.

 

Att vara debutant

God morgon Åsa och god morgon världen! Stort tack för att jag får komma hit och skriva av mig lite ;-.)

Det är nu lite drygt ett år sedan jag blev debutant. Kanske kan man se sin releasefest, sin allra första, som en debutantbal. Efter flera år (åtminstone för min del) av förberedelser och månader av nervöst nagelbitande innan man för första gången håller sin bok, sitt verk, sitt alster, i handen och känner att den är så fin, nästan vacker, så är det äntligen dags. Men hur fin boken faktiskt är att titta på, och det är viktigt, absolut, så är det på debutantbalen så mycket mer som ska bedömas. Helst ska man ju själv se lite fin ut, så gott det går. Och sedan ska innehållet granskas. Trots att det är just det man drömt om, så önskar man nästan att någonting skulle hända som kunde skjuta på det en månad eller två. Men, allt går som planerat och festen äger rum, med högläsning och allt som hör kvällen till. Och det är så fantastiskt roligt att man vill göra det igen. Helst genast …

Att raka en zebra
Håkans debutroman ”Att raka en Zebra” har inte bara ett snyggt omslag. Den är bra också!

Sedan tar verkligheten vid igen. Kanske har man ett av de där berömda ”day jobs” som måste skötas och kanske har man en familj och vänner som man måste, och vill, umgås med. Samtidigt vill man börja eller fortsätta att skriva på bok nummer två och letar tillfällen där man kan grotta ned sig i det nya. Vilken tur att skrivandet är en hobby som man kan ta med sig var som helst. Men boken, den första, den som nyss sett dagens ljus, säljer sig inte själv. Kanske har bokhandlarna köpt in den centralt så att den finns i alla boklådor runt om i landet, kanske inte. Oavsett vilket, så är det du, författaren, som måste se till att någonting händer.

Håkan i signeringstagen på releasen av "Att raka en Zebra".
Håkan i signeringstagen på releasen av ”Att raka en Zebra”.

För min del hade den stora Akademibokhandeln inte valt att ta in Att raka en zebra centralt. Det innebar att när jag gick omkring och tittade i alla boklådor, så fanns Zebran ingenstans. Vilket bakslag! Jag hade ett par dagar i Stockholm i samband med releasen och började först blygt höra mig för om de hade den eller hade hört talas om den. Det hade de inte, men efter första försöket insåg jag att det inte var omöjligt att sälja in den själv, butik för butik … Ett stort tack Åsa som faktiskt var i stan för att komma på festen och som var med mig som moraliskt stöd!

Ju fler desto roligare! Håkan och Lars Rambe ordnade gemensam releasefest då Lars precis släppt "Solens sista strålar".
Ju fler desto roligare! Håkan och Lars Rambe ordnade gemensam releasefest då Lars precis släppt ”Solens sista strålar”.

 

Sedan kom debutantbal nummer två, nämligen Bokmässan. Hur roligt som helst och man vill bara ha mer och mer och mer … Böcker såldes och man fick skaka hand med både mer och mindre kände författarkollegor. Några blev man Facebook-kompis med, andra blev man riktig vän med. Och alla förlagskollegor … Fantastiskt!

Jag är fortfarande debutant, i bemärkelsen ingen bok nummer två ute. Ännu! Men debutantåret har officiellt avslutats i och med Bokmässan i år, den andra där men står med samma bok och säljer den igen. Nya läsare och det är lika roligt som förra året. Mingel i olika förlags montrar och man känner sig lite, lite mindre novis. Somliga känner igen en från förra året, från sociala medier eller kanske någon liten releasefest som jag hunnit med när jag varit i Sverige (där jag alltså inte bor i vanliga fall, så jag jobbar lite ”på distans” med författandet. Det funkar bra för det mesta, men det är svårare med signeringar …).

Den gör sig bra på Bokmässan i Göteborg, "Att raka en Zebra". (Håkan gör sig förstås också bra på Bokmässan ;) )
Den gör sig bra på Bokmässan i Göteborg, ”Att raka en Zebra”. (Håkan gör sig förstås också bra på Bokmässan 😉 )

 

Debutantåret har varit underbart. Allt som händer känns så stort. Det är första för så mycket. I vissa hänseenden är man åter som en tonåring som upptäcker vuxenlivet, trots att jag nu hunnit fylla femtio …

Så nu kör vi på med tvåan av allt. Bokmässan är alltså avklarad, men varför inte fortsätta med bok nummer två? Moscow Baby är hos tre testläsare, och om den inte blir totalsågad, så kommer den att finnas ute till mässan nästa år. Svårt att säga om det kommer att vara lika eller ännu större än den första boken. Visst, jag har redan gjort det en gång, men att bevisa att man kan göra det en gång till … Är det inte ännu större? Vad vet jag? Ingen aning, men jag är jäkligt beredd att ta reda på det 😉

Tack än en gång, Åsa, för att jag fick komma hit. Du är dessutom en av dem som trott på mig från början, så det kommer alltid att kännas hemma hos dig.

 

Håkan

_________________________________

Vill du veta med om Håkan kan du läsa hans blogg. Han har också en författarsida på Facebook och på Hoi Förlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s