HG Osd, Skrivprojekt

Att aldrig göra lika

Precis när jag trodde att jag hittat ett bra sätt att använda mig av synopsis och andra verktyg i mitt skrivande, så ändras alla förutsättningar och jag behöver göra på ett helt annat, nytt sätt, för att ro ihop HG Osd.

Jag har under några år, sakta men säkert, jobbat fram hur just jag vill ha det när jag skriver. Det har lett fram till hur mitt synopsis ser ut, hur jag gör research, hur jag planerar och förbereder och till sist skriver och redigerar. Som ett recept som förfinas till perfektion. Och även om varje text är unik och man inte gör exakt på samma sätt varje gång, så finns ändå receptet där. Och grejen är, att när man äntligen hittar det här, faller mycket av skrivandet på plats och man kan jobba utan att tänka så mycket på en massa annat, utan fokusera på själva skrivandet. Och det är ju en jättebra sak 🙂

Tidigare har jag alltid jobbat med en sak i taget. En text i taget. En novell i taget. En bok i taget.

När jag startade upp HG Osd började jag alltså på samma sätt som jag började Bekännelser. Spånade idéer, lärde känna karaktärer, miljöer och påbörjade research. Allt flöt på bra. Ända tills jag satte mig ner och skulle strukturera upp hela serien. Alla böckerna. (För man vill ju inte hamna i den situationen att man måste gå tillbaka och ändra i del ett, därför att man kör fast i del fyra och inte kan ändra i del ett, eftersom den redan är utgiven …)

Det var då jag upptäckte att mitt system inte fungerade på serier.

bollplank
Fungerar det inte som man tänkt: gör om gör rätt 🙂

Man kan säga att jag hamnade i någon form av fritt fall. Jag testade alla möjliga varianter, i allt högre och högre takt. Samtidigt hade jag kommit igång med skrivandet och ville förstås fortsätta med det. Till slut var jag tvungen att bara lägga ner allt, ta ett steg bakåt och andas i djupa andetag. Jag frågade skrivarvänner (som skriver serier) om råd och flera av dem tipsade och förklarade hur de jobbade och sakta men säkert kom jag igång igen. Med strukturarbete. För en serie kräver en helt annan typ av struktur än en enskild text gör.

Och när strukturen väl var klar, ja, det var då som allt verkligen började falla på plats. Jag som trodde att jag redan kände karaktärerna och miljöerna och ”visste” vad som skulle hända. Det gjorde jag inte, men jag gör det nu. Och istället för att jobba med en bok i taget, ser jag hela serien som en helhet och bygger allt runt de olika nyckelhändelserna i böckerna.

Och när allt föll på plats, ja, då kom skrivandet igång igen och jag är redan en femtedel in i råmanuset.

Och vad har jag då lärt mig av det här? Svaret på det är att man aldrig kan göra lika. Att varje projekt är unikt. Att om man vill ha ett recept så kan det inte var så detaljerat, utan mer fungera som en rekommendation.

I alla fall är det så just nu. Hur det blir nästa gång får vi se 🙂

12003353_727015864099381_5648975621724327342_n
Det blev en del sådana här använda

 

Följ bloggen via mejl, eller följ min författarsida på Facebook så missar du inga inlägg.

2 reaktioner till “Att aldrig göra lika”

  1. Oj, vad intressant! Jag har en idé till en serie, men jag har inte ens kommit till synopsis än … Grymt bra att få lite heta tips INNAN jag sätter igång 😉
    Trevlig helg,
    Håkan

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s