HG Osd, Skrivprojekt

Hej Andreas Söder!

Idag får ni träffa en gammal bekanting, nämligen Andreas Söder, som var med och expertläste Bekännelser tidigare i år. Att han vill vara med i bollplanket för HG Osd är jag väldigt glad för. Andreas tog studenten i våras och till vardags spelar han i Östersunds IK J20, men är på god väg in i A-laget! Liksom Tobias Ekberg är Andreas back och idag får ni veta hur det gick till när han hamnade i Östersund. Plus att han ger ett mycket bra råd till den som vill gå på hockeygymnasium 🙂

Andreas Söder

Född: 1997

Position: Back

Skjuter: Vänster

Moderklubb: Alfta GIF Hockey

Gick hockeygymnasium i: Östersund

Nuvarande klubb: Östersunds IK

 

Hur kom det sig att du valde att söka till Österund när det var dag att söka hockeygymnasium?

Jag funderade jättemycket på vart jag vill gå. Det finns ju en hel del att välja på. I nian fick jag fick vara med på några camper som landslaget (U16) ordnade och även om jag inte tog mig hela vägen fram till landslaget, så gav mitt spel lite eko. Bland annat hörde Karlskoga av sig och undrade om jag kunde komma på en Try-out. Jag blev jätteglad. Karlskoga spelar i Hockeyallsvenskan, så att få gå på deras hockeygymnasium skulle förstås vara jättekul. Jag blev inbjuden till try-out i Mora också. Det var också tack vare en av landslags-camperna.

Östersund bjöd också in mig till try-out. Det var både tack vare att brorsan redan gick där, men också för att jag mött Jämtland i TV-pucken. De hade fått upp ögonen för mig och ville se mig spela. Så jag åkte dit också.

Jag kom in både i Karlskoga och i Östersund. Det var inte ett lätt val att välja vilken man ville gå på när man bara var sexton år. Det som till slut gjorde att valet föll på Östersund, var att brorsan sa så många positiva saker om hockeygymnasiet i Östersund. Plus att han trivdes så bra där. Det blev mycket enklare för mina föräldrar också, om vi båda var i samma stad. Jag har inte ångrat mig.

 

IMG_3712
Andreas Söder under en match med ÖIK J20 förra året. Foto: Lasse Klint

 

Hur var det att flytta till Östersund?

I början var det nervöst. Ny skola. Nya klasskamrater. Ny stad. Allt var nytt. Det är inte helt lätt att flytta hemifrån när man är sexton år. Det var skönt att ha brorsan då.

Redan på vårterminen i nian var jag upp till Östersund och gjorde fystester. Jag var jättenervös. Både för fystesterna, men alla som skulle börja var där, så det var nervöst att träffa dem också. Men det kändes som om vi kom bra överens redan då, så när jag kom tillbaka till skolstart på hösten var det som om vi redan kände varandra. Det blev en bra start. Fast fystesterna är fortfarande nervösa 🙂

Jag hade jättehöga förväntningar, både på skolan och träningarna och alla infriades, så jag är verkligen glad att jag valde Östersund.

 

Vad har du för råd att ge den som vill gå hockeygymnasium?

Ha framförhållning och var noggrann med mat och sömn, för allt hänger ihop. Om man är trött orkar man inte träna ordentligt. Om man halkar efter i skolan blir hockeyn lidande. Man är i ishallen, men tänker bara på det där provet man inte pluggat till.

Och är man inte fokuserad på det man ska göra på isen blir man mest bara frustrerad och trött och negativ. Så mitt bästa tips är att inte sätta sig i den situationen, utan se till att man ligger steget före. Det kommer att komma tuffa tider, men de varar inte för evigt, de går över.

 

soder_andreas
Andreas Söder, back i Östersunds IK. Bild lånad från Östersunds IK hemsida.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s