HG Osd, Skrivprojekt

Hej Anders Waplan!

En sak jag behövde göra inför Hg Osd var att lära mig mycket mer om hur spelet ute på isen går till. Att det fanns backar och forwards hade jag koll på och att man som forward spelar ytterforward (forward) eller centerforward (center). I Hg Osd finns förstås både en forward och en center, men vad är skillnaden på dem? För att ta reda på det träffade jag både forwards och centers i våras. Idag på bloggen får ni träffa centern Anders Waplan som ska berätta mer om hur det är att spela just center.

För bara några veckor sedan tog han nästa steg i sin karriär när han flyttade till Vail i USA. För att spela hockey förstås. Men först lite information om Anders 🙂

 

 

Anders Waplan

Född: 1996

Position: Center

Skjuter: Vänster

Moderklubb: Östersunds IK

Gick hockeygymnasium i: Östersund

Nuvarande klubb: Vail Powderhounds (USA)

 

Hur skulle du beskriva en centers roll på isen?

En center kan vara mer defensiv eller mer offensiv. Eller en tvåvägscenter, alltså både offensiv och defensiv. En defensiv center är tex bra på att döda tid om man vill försvara en ledning, medan en mer offensiv center tex är bra på att hitta vägar att göra mål om man ligger under.

Den viktigaste uppgiften du har som center är att vara speluppfattaren och spelfördelaren. Det gäller att läsa spelet och se vad som händer. Att hela tiden vara uppmärksam. Finns något att göra framåt? Finns något att göra bakåt? Som center åker du mycket skridskor, jobbar över hela banan, styr spelet om det behövs. Du är en duktig skridskoåkare och duktig med pucken.

 

20_waplan_b
Anders Waplan, när han spelade i Östersunds IK förra året. Bild lånad från Östersunds IK hemsida

 

Vad är en centers ”arbetsuppgift” i anfallsspel?

I anfall och vid spel i den offensiva zonen jobbar man mycket med att läsa spelet och hitta skottlägen. Man fyller upp om det blir tomt på en plats, till exempel om flera spelare är nere i hörnet och det fattas en spelare framför mål. Eller så åker du till hörnet och byter plats med en forward så den kan åka in framför mål. Du jobbar mycket tillsammans med dina forwards.

Att hela tiden fatta beslut som gynnar det egna lagets spel så det leder fram till en målchans och helst ett mål.  Det kan bli många och snabba beslut. Det gäller att hålla huvudet kallt 🙂

 

Och i försvarsspel?

I den egna zonen har du ett större samspel med backarna. Du hjälper dina backar att hålla motståndaren på utsidan om området framför målet. Även här är du den som hjälper till och fyller upp om det blir tomt. Om en back är nere i hörnet så åker du dit och tar med dig pucken så backen kan åka tillbaka till sin position. Man täcker mycket skott och försöker skära av passningslinjer.

Man får inte bli för defensiv i sitt tänk, det gäller att hela tiden ha med sig lite offensivt tänk, så man kan ställa om spelet snabbt när man får pucken.

 

Hur jobbar du som center?

Jag är en tvåvägscenter, så jag tar den roll jag får. Ibland behövs en mer defensiv center, ibland en mer offensiv. Jag är bra på att döda tid och spelar fysiskt, så jag hoppas jag är lite jobbig att möta 🙂 Mina styrkor är skridskoåkningen och speluppfattningen och det gör också att jag kan jobba över hela banan.

 

20_waplan
Anders Waplan, center i Vail Powderhounds. Bilden är från förra året när han spelade i Östersunds IK. Bild lånad från Östersunds IK hemsida.

 

Följ bloggen och min författarsida så missar du inte nästa inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s