HG Osd, Skrivprojekt

Vad hände innan?

En bok har en startpunkt, men vad hände innan boken började? Det får man kanske som läsare inte alltid veta, men som författare är bra att ha koll på karaktärernas bakgrund, eller Backstory som det så fint heter på engelska.

Backstoryn kan vara händelser som återkommer på något vis i boken, men också vara saker som karaktärerna varit med om och som format deras personlighet. Innehållet i deras ”ryggsäck” skulle man kunna säga.

Alla personer, både de som finns på riktigt och de som finns i böcker har en historia som påverkar vilka de är, vilka val de gör och hur de reagerar i olika situationer. Som författare är det bra att ha koll på sina karaktärers ryggsäckar, så man vet varför de gör som de gör, eller säger som de säger. Det här gäller både huvudkaraktärerna och bikaraktärerna, eftersom de ofta spelar en viktig roll i huvudkaraktärens liv och kan vara den som får huvudkaraktären att agera och reagera.

20161021_083218_580a4cb4e087c33f6199fdb8
Livets ryggsäck: Du är den du är därför att …

Jag jobbade med backstory i Bekännelser och jag gör det också i HG Osd. Skillnaden den här gången är att det är betydligt fler personer inblandade, än det var i Bekännelser. Det behöver inte betyda att det är svårare, bara att det är fler som har en historia med sig in i seriens början.

Alla backstorys är inte lika detaljerade. De karaktärer som hela tiden befinner sig i ytterkanten har mindre detaljerade backstorys, jämfört med de som befinner sig i huvudrollerna och i de viktigaste birollerna. Och ju mer man vet om sina karaktärer, ju lättare är det att skriva om dem. Så därför lägger jag numer en hel del tid på just Backstory.

En del av det skriver jag ner, annat har jag i huvudet. Vissa saker har påverkat karaktären så mycket att det alltid finns med, i allt som karaktären gör. Annat poppar upp i vissa situationer. Och i det nya livet på hockeygymnasiet i Östersund finns gott om tillfällen där karaktärernas bakgrund gör sig påmind.

Missa inga inlägg. Följ bloggen och min författarsida på Facebook. Snart är det till exempel dags för ett nytt besök från bollplanket!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s