HG Osd, Skrivprojekt

Hej Axel Olsson

Många som vill gå på hockeygymnasium måste flytta hemifrån. Och att flytta hemifrån när man är sexton är inte alltid så lätt. För några innebär det dessutom att de får flytta ganska långt hemifrån. Idag har turen kommit till Axel Olsson som, liksom Andreas Söder, flyttade hemifrån för att gå på hockeygymnasium. De gick i samma klass också, så Axel tog också studenten i våras. Och liksom Andreas, delar han med sig av värdefulla tips för den som vill gå hockeygymnasium.

Men först, som brukligt är,  lite information om Axel 🙂

 

 

Axel Olsson

Född: 1997

Position: Center

Skjuter: Vänster

Moderklubb: Lindefallets SK

Gick hockeygymnasium i: Östersund

Nuvarande klubb: Östersunds IK

 

Hur var det att flytta hemifrån och börja på hockeygymnasium?

Att bo själv. Det var en stor omställning. Bara det här att gå på affären och handla mat. Eller tvätta! Och diska! Man insåg snabbt vad bortskämd man var hemma, haha.

Den absolut största skillnaden hockeymässigt var träningsmängden. Man trodde att man tränade mycket, men det gjorde man inte 🙂 Och att man var i skolan hela dagarna, från 8-17, varje dag!

 

Blev åren i gymnasiet bättre eller sämre än du tänkt dig?

Mycket bättre. Jag har fått otroligt mycket erfarenheter, både som hockeyspelare och som person. Jag har utvecklats jättemycket. Blivit mer självständig och bättre på att ta ansvar. Jag har också blivit mycket bättre på att strukturera och planera livet i största allmänhet. Man fick lära sig att få ihop skolan och träningen så att båda fungerade. Att livet fungerar bättre när man har en plan än när man säger att ”jag gör det där sen” 🙂

 

axel-olsson-foto-maria-paulsson
I fjol, när Axel gick sista året på gymnasiet, fick han chansen att spela i ÖIKs A-lag när det var mycket skador. Och han inte bara tog den chansen! Han fick kontrakt också. Bilden från årets första match. Derby mot Brunflo. Foto: Maria Paulsson

 

 

Hur är du som center på isen?

Jag har en bra spelförståelse och har en bra skridskoåkning. Båda dem förbättrade jag under gymnasietiden. Jag är mer en defensiv center än en offensiv, så jag får spela mycket boxplay. Jag gillar inte att det blir mål bakåt när jag är på isen, så jag täcker mycket skott och åker mycket skridskor för att skära av passningslinjer. Jag är uthållig och orkar spela mycket.

 

Vad är det största du har varit med om som hockeyspelare?

Det var en match med ÖIK förra året, mot Piteå. Hallen var fullsatt och jag har aldrig spelat inför så mycket publik tidigare. Den atmosfären var häftig.

Och så mitt första A-lagsmål i ÖIK-tröjan. Det var mot Kiruna förra året, i boxplay och det borde egentligen inte ha blivit mål. Det var ett dåligt mål, haha, pucken tog i stolpen, studsade på målvaktens rygg och in i mål. Deras back ramlade i vår zon och jag fick tag på pucken, deras andra back skar av min passning, men returen gick tillbaka till mig och då var jag redan nere vid förlängda mållinjen och tänkte – vad gör jag nu? – och sköt och den letade sig in i mål! Men det var kul att få göra mål i boxplay.

 

olsson_axel
Axel Olsson, center i Östersunds IK Bild lånad från Östersunds IK hemsida

 

Följ bloggen och min författarsida på Facebook så missar du inga inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s