HG Osd, Skrivprojekt

Var kommer inspirationen ifrån?

Var får du alla idéer ifrån?

Det är två frågor som kan dyka upp när jag berättar att jag jobbar mot att bli författare. Och jag vet inte om jag har något riktigt bra svar på de frågorna. Det bara finns där. Typ.

Egentligen tror jag att alla människor är fyllda av inspiration och idéer, på ett eller annat sätt. Vi har alla olika intressen och det är olika saker som inspirerar oss. De allra flesta av mina idéer går det inte att göra någonting med, eftersom det bara är en idé. Jag har mängder med påbörjade alster i byrålådan, sådana som började som en idé, men som inte räcker hela vägen fram till en färdig berättelse. Det är för mycket som saknas.

Och det är väl där i det ligger, att hitta de idéer som ger tillräckligt mycket inspiration för att kunna bygga upp en hel berättelse. Att sedan bland dem sålla fram det som väcker mest nyfikenhet, eller som känns mest angeläget att berätta. För många gånger är det inte jag som väljer idén, det är idén som väljer mig. Det är berättelser som pockar på uppmärksamhet. Som vill bli berättade. Och när någonting känns viktigt och angeläget kommer också oftast inspirationen.

Så svaret är kanske att det är ett samarbete mellan mig, min fantasi, det som inspirerar mig, väcker min nyfikenhet å ena sidan och idéns förmåga att fånga min uppmärksamhet å andra sidan 🙂 Att det hänger ihop och att det ena inte skulle fungera utan det andra.

research
Från idé till färdig text. Inte ett jättelätt pussel alla gånger 🙂

Det här betyder dock inte att det bara är att sätta sig och skriva när man väl hittat sin idé, eller blivit vald av en idé. När det gäller HG Osd till exempel var det så att den valde mig. Det finns gott om hockey i Bekännelser och jag kände redan när jag skrev den att hockeyn ville ta större plats. Det var där idén till HG Osd kom, men det var inte självklart att den skulle bli skriven. Grundidén fanns där: fyra killar börjar på hockeygymnasiet i Östersund. Kopplingen till Bekännelser fanns där. Lösryckta händelser fanns där. Men skulle det räcka till en hel serie? (redan från början kändes en bok med fyra huvudpersoner och som utspelar sig under tre år som lite trångt).

Serien är inte i hamn än, men en god bit på väg. Häng med på resan!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s