HG Osd, Skrivprojekt

Hej Tim Juel!

Den spelarposition jag hade minst koll på inför HG Osd var den som (i alla fall ibland) brukar hyllas eller beskyllas beroende på om laget vinner eller inte, alltså målvakten. Då även HG Osd har en målvakt förstås, ville jag lära mig så mycket som möjligt om denna (till synes) utsatta position. Så idag på bloggen berättar Tim Juel om hur det är att vara just målvakt 🙂

Men först lite information om Tim:

Tim Juel

Född: 1994

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Moderklubb: Svenstaviks IK

Gick hockeygymnasium i: Östersund

Nuvarande klubb: Östersunds IK

 

Om du fick beskriva en målvakts arbete under en match. Hur skulle du göra det?

Först och främst att stoppa alla puckar så att mitt lag har större chans att göra fler mål än motståndarna och för att lyckas med det krävs att man är vältränad, både vad gäller rörlighet, styrka och mentalt. Man måste kunna reagera snabbt och kunna göra snabba förflyttningar. Och aldrig, aldrig någonsin ge upp en puck!

Under matcher krävs hundraprocentigt fokus genom hela matchen. Så det gäller att hålla igång både huvud och kropp när spelet är i den andra zonen, så man inte slappnar av och tappar fokus och börjar göra misstag. Alla målvakter har sina egna knep, små saker man gör för att hålla igång.

Hur samarbetar du som målvakt med utespelarna?

Kommunikation! Både på och utanför isen. Det är viktigt för mig att veta hur de tänker agera där ute. Lika viktigt som det är att utespelarna vet hur jag tänker agera, så därför sätter man upp en spelplan som alla är med på så alla vet vad alla gör. Och hamnar någon fel så vet de andra vad de ska göra. Kommunikation är det som i slutänden kan vara det som gör att man undviker ett stort missförstånd.

 

lejon_02
Fokus och disciplin. Två ledord för målvakter. På bilden Tim Juel in action under en match tidigare i år. Bild lånad från Östersunds IK hemsida.

 

Hur är du som målvakt?

Jag är både fysiskt och mentalt stark. Det fysiska hjälper till när det kommer till att reagera och vara snabb och lyckas göra de där ”omöjliga” räddningarna. Det mentala hjälper mig att vara bäst när det gäller och hålla en hög lägsta nivå, oavsett vilken typ av match det är. Att vara trygg i sig själv och tro på sig själv och sin förmåga.

Som ett friläge till exempel. Eller en straff. Där försöker jag hålla huvudet kallt och vänta på att utespelaren gör första rörelsen. Det hjälper mig att läsa av och reagera på rätt sätt.

Eller när man lyckats göra en sådan där riktig superräddning. En sådan där man knappt tror är sant. Då får man som extra krafter och blir dubbelt så bra!

Vad är viktigast för att bli en bra målvakt?

Träna mycket och disciplinerat. Träningsmoralen är oerhört viktig om du ska lyckas som målvakt. Du måste vara disciplinerad ute på isen. Du är den enda spelaren som är på isen i sextio minuter, det gäller att du kan hålla fokus. Det är där träningen och disciplinen kommer in.

 

juel_tim
Tim Juel, målvakt i Östersunds IK. Bild lånad från Östersunds IK hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s