Övrigt

Ödesmättade dagar

På söndag är det val i Sverige. På många sätt känns det som ett ödesval. Ett vägval som i värsta fall innebär att många som är missnöjda med den politik som bedrivs idag, röstar fram något som de egentligen inte har så bra koll på i detalj.

Tänk om du röstat på ett parti/en politiker som senare inte alls visat sig vara det du trodde att det var? Kanske har du redan gjort det någon gång och sedan i nästa val har du röstat på något annat. För det är så det går till i en demokrati. Är man inte nöjd röstar man på någon annan. Ett genialt system i alla sin enkelhet.

Inför söndagens val har jag sett många som uttryckt oro och rädsla och jag är en av dem. För jag tror att det är många som kommer att lägga sin röst på det parti som bäst fångat upp det många är missnöjda med. De har valt att bara prata om just det här ämnet, de undviker att prata om sin politik i stort, vad som står i partiprogrammet och hur de tänker finansiera sina vallöften.

Jag kan förstå att många är missnöjda, för jag kan också tycka att dagens politik i vissa avseenden inte har hängt med i samhällets utveckling, utan ligger steget efter.  Jag bor dessutom i glesbygd (trots att jag bor nära en stad), vilket gör att jag, varje dag, får ta konsekvenserna av dagens miljöpolitik, som slår hårt mot just glesbygden.

Det finns ett parti i valrörelsen som har lovat rejält sänkt bränsleskatt, men jag tänker ändå inte rösta på det partiet, även om det kanske skulle innebära billigare resande här i glesbygden (där bilen ofta är enda alternativet). För det parti som gått ut och lovat billigare bränsle  står också för saker jag inte kan ställa mig bakom.

Och det är inget konstigt med det. Varenda val sedan jag fick rösträtt, har jag röstat på det parti/den politiker som bäst överensstämmer med vad jag vill, med mina värderingar och den typ av samhälle jag vill leva i. Jag tror att vi är många som röstar på det sättet och det är väl också det som är tanken med demokratiska val, att man kan rösta på det parti/den politiker som ligger närmast en själv.

Årets valkampanj har på många sätt varit nyskapande, fast inte på ett positivt sätt. Smutskastningen mellan partierna har nått nya höjder, det har varit viktigare att prata om sina motståndares brister än att berätta om sina egna styrkor.

Årets valkampanj har också fokuserat på frågor som, sett i ett större perspektiv, inte alls borde fått så stort utrymme, på förödande bekostnad av frågor som borde ha dominerat. I och för sig har klimatet klättrat avsevärt på listan över valämnen, men inte tillräckligt mycket.

Och vad hände med #metoo?

Jag har inte sett enda enda parti som tagit upp denna fråga som något viktigt. Vilka slutsatser kan man dra av det? Förmodligen väldigt många, eller kanske inga alls. Men det är tydligt, för mig, att det är någonting mycket provocerande med att en kvinna skulle ha rätt att bestämma över sin egen kropp.

För mig som kvinna och mamma är #metoo, vid sidan om klimatet, den allra viktigaste valfrågan. Jag har en son och en dotter och vill förstås att båda ska få växa upp i en värld som inte håller på att gå under, men jag vill också att båda ska få växa upp i en värld där respekt och rätten till sin egen kropp är något naturligt. En utopi kan hända, men det betyder inte att det inte är värt att kämpa för.

På söndag röstar vi. För eller emot. Till eller från. Oavsett vilken anledningen är att rösta på ett visst parti eller en särskild politiker tror jag att vi alla vill rösta på något som i så stor grad som möjligt uppfyller det vi vill ha. Vissa saker håller man med om, andra inte. Inget konstigt med det.

Det som däremot kan bli konstigt, eller rent av inte bra alls, är om det parti man röstar på står för saker man absolut inte kan tänka sig att ställa sig bakom. Jag tror att många i Sverige uppskattar att vi till exempel har yttrandefrihet, fri press, fri abort, föreningsfrihet och religionsfrihet. Jag tror också att många i Sverige uppskattar att man kan äta mat från hela världen att det finns ett rikt kulturutbud och att idrott är öppen för alla.

Man kanske till och med tar allt det här för givet. Det är så självklart att allt det här (och mycket mer) finns i vårt land och i vårt samhälle, att tanken på att en eller flera av de här sakerna ska försvinna är otänkbart, ja, rent av löjeväckande. Kanske fnyser du åt den som uttrycker oro för mångfalden och rycker på axlarna åt den som är rädd för att Sverige ska upphöra att vara en demokratisk stat.

Kanske har du rätt, kanske inte. För ibland har man rätt och ibland har man inte rätt. Inget konstigt med det och ofta kan man dra lärdomar av sina erfarenheter.

Att missnöjesrösta är inget nytt. Jag tycker att det är ett mindre bra sätt att använda sin demokratiska rösträtt på, jag tycker det är ett bättre alternativ att rösta på det parti/den politiker som ligger närmast det man själv tycker.  Fast det här bygger ju förstås på att man faktiskt vet vad partiet/politikern tycker, att man har läst på och tagit reda på fakta.

Det jag är rädd för på söndag är att många röstar utan att ha tagit reda på fakta, att de röstar på det parti/den politiker som säger det de vill höra, utan att veta om de vill ha samma typ av samhälle som man själv vill ha. Att de röstar på det sättet i tron att de kan ändra sig i nästa val, på samma sätt som de kanske har gjort tidigare.

Låt oss alla hoppas att det blir en nästa gång.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s